Kenőanyagok, adalékok, fagyállók, gyújtógyertyák, ablaktörlő lapátok valamint olaj-, levegő-, üzemanyag- és pollenszűrők forgalmazása és díjtalan cseréje!


Bemutatkozás
Szolgáltatások
Elérhetőségek
A motorolaj szerepe
Militek 1 Fémkondicionáló
Olajcsere műhely képekben
Olajcsere Szervíz

Olajcsere szervíza_motorolaj_szerepe
Mit kell tudni a motorolajról?

A belsőégésű motorok vére a motorolaj. Ahhoz, hogy a motorban levő alkatrészek problémamentesen működjenek jó minőségű motorolajra van szükségünk.

A motorolajok feladata:
 • a súrlódás és a kopás csökkentése
 • az alkatrészek tisztítása, tisztántartása, szennyeződések lebegtetése
 • korrózióvédelem
 • a motor hűtése
 • a motor tömítettségének javítása
 • katalizátort ne károsítsa
 • savas, lúgos égéstermékeket semlegesítse
Ahhoz, hogy ezen feladatokat magas szinten el tudja látni, egy jó minőségű alapolajnak különböző adalékcsoportokat kell tartalmaznia. Ezzel el is jutottunk a motorolaj egyik jellemzőjéhez.

Ez a teljesítményszint.

A gépjárműgyártói jóváhagyáson kívül két nagy olajminősítő cég jelzései találhatók meg a flakonon. API Amerikai Kőolajfeldolgozó Intézet, -ACEA Európai Közösség Motorgyártóinak Egyesülete.

Az API megkülönböztet benzines és diesel motorolajat. A Benzinest S kezdőbetűvel jelölik a dieselt C kezdőbetűvel. A minőséget az ABC betűinek emelkedő sorrendje határozza meg. Benzinesnél jelenleg API SM a legkorszerűbb, dieselnél API CI-4.

Az Európai szabvány 3 osztályba sorolja az olajokat. A-val benzines, személygépkocsit, B-vel a diesel személygépkocsit, E-vel a nehézgépjárműveket, jelöli. Az A-B-E betűk után az 1-es szám könnyűfutású energiatakarékos olajat jelent. A 2-es szám egy átlagos teljesítményű olajat, a 3-4-5-ös szám mind magasabb teljesítményszintet jelöl.

A motorolaj másik jellemzője a viszkozitás (hideg-melegfolyosság) pl.: SAE 0w40, -5w40, -10w40, -15w40, -20w50.

Minél kisebb az első szám, annál jobb az olaj hidegfolyossága, akár -35oC alatt is. Minél nagyobb a második szám, annál nagyobb az olaj hőtűrése.

A megfelelő motorolaj kiválasztása egy laikus számára nagyon nehéz. Ha a teljesítményszintben ki is választja a legjobbat, nem biztos, hogy viszkozitásban megtalálja járműve állapotát és konstrukcióját figyelembe véve a legmegfelelőbbet.

Ezen túlmenően sok ismert olajtársaságnál a nevet kell megfizetni, míg a No Name olajoknál bevizsgálatlanul az olaj minőségéhez képest sokkal magasabb teljesítményszint kerül a flakonra. Erre szoktuk mondani, hogy a flakon nem szól vissza, a laikus meg úgy sem tudja mi van benne. Aki pedig ért hozzá, nem vesz ilyen olajat. Ezért a kenőanyag kiválasztását célszerűbb szakemberre bízni.

MIÉRT KELL A MOTOROLAJAT CSERÉLNI?

A motorolaj cseréjét annak elhasználódottsága teszi szükségessé!

Az elhasználódás okai:
 • a motorban levő magas hőmérséklet hatására fellépő kokszosodás
 • a rövidtávú használatnál az olajba kerülő elégetlen üzemanyag hatására fellépő olajsár képződés
 • külső szennyeződések olajba kerülése (akár a koszos levegőszűrőn át is)
 • az égésből keletkező gázokkal való telítődés
 • a nyírási igénybevétel miatt állandóan károsodó olajmolekulák
 • a hő hatására kiégő adalékok
OLAJCSERE PERIÓDUS

A 80-as években általánosan 7500 km-t adtak a diesel motorokra, a benzines motorokra 10000 km volt jellemző.

Ezután a környezetvédelem, valamint a motorok és kenőanyagok korszerűsödése miatt egyre hosszabb periódusokat vezettek be. Manapság a gépjárműgyártók közti versenyszellem hatására sokszor indokolatlanul hosszú periódust határoznak meg. Ehhez drága hosszúfutású olajokat írnak elő és még ezekkel is csak hosszútávú /autópálya/ használatban lehet a motor károsodása nélkül kiautózni az előírt periódust. Azt egyébként írják a szervízkönyvek, hogy csak a legoptimálisabb használat mellett értendő a megadott o.cs. interválum.

Hazánkban az autósok közlekedési szokása eltér a fejlett autógyártó országokétól. Lévén hazánk kisebb területéről és kevés autópályájától. /Több a rövidtávú járműhasználat/ Ezért ügyfeleinknek rövidebb cseréket javasolunk. A magyar utakon a levegőszűrőt is sűrűbben kell cserélni az előírtnál.

A legjobb, ha olajcseréjét az Autópatika Olajcsere Szervízhálózatra bízza. Itt felkészült, tapasztalt szakemberek várják.

Személy- és teherautókat, buszokat valamint motorkerékpárokat egyaránt vállalunk.

Olajcseréjét megvárhatja, vegignézheti, akár 20 perc alatt.

Mi csak azt számoljuk fel amit ki is cseréltünk!

2006-2017 © Autopatika Olajcsere Szerviz

Nyitólap | Bemutatkozás | Szolgáltatások | Elérhetőségek | A motorolaj szerepe | Militek 1 Fémkondicionáló | Olajcsere műhely képekben

fuchs restore fina gulf liqui moly ngk

Kenőanyag, adalék, fagyálló, gyújtógyertya, ablaktörlő lapát valamint olajszűrő, levegőszűrő, üzemanyagszűrő és pollenszűrők forgalmazás és díjtalan csere!

KronArt Design Stúdió - weblapkészítés, honlapkészítés, reklámgrafika, dekoráció, keresőoptimalizálás